Acum aproape 21 de ani, câţiva tineri nebuni, în frunte cu actorul Călin Nemeş, ieşeau cu pieptul dezgolit în faţa sistemului care se încăpăţâna sa cadă într-unul din cele mai frumoase oraşe ale României. Frumos, în primul rând, datorită studenţilor care au dus pe umerii lor, zeci de ani, credinţa într-o naţiune liberă şi mândră.
Din păcate pentru eroul defunct Călin Nemeş şi pentru alţi mii de idealişti asemenea lui, cei cărora s-au opus zeci de ani dintre rândurile universităţilor clujene sunt acum satrapi ai acestui oraş.
Aceştia din urmă au comportamentul unui latifundiar sudist american, undeva pe la mijlocul secolului al 19-lea sau de şofer de autobuz într-un oraş american undeva la mijlocul secolului al 20-lea. Acest mod de a înţelege societatea este explicabil prin situarea în tenebrele unui trecut deloc glorios al istoriei noastre. Trecut alimentat de durerea a zeci de mii de elite deveniţi martiri ai neamului, torturaţi şi ucişi, în munţi sau închisori, de personaje care acum pozează în conducători occidentali ai fotbalului românesc.
Trecând peste umbrele care atârnă greu în istoria existenţei lor, o mână de personaje cu nume mai mult sau mai puţin asemănătoare cu cele originare pentru a obţine avantaje materiale în ţări vecine, au încercat în seara zilei de 7 noiembrie ce au încercat şi în martie 1990: război civil.
Nu se poate explica altfel decizia de a bloca într-un mod ABUZIV şi DISCRIMINATOR accesul unor cetăţeni ai României, în deplinătatea drepturilor lor legale, în perimetrul unei societăţi comerciale. În acelaşi sens, organizatorii au interzis accesul în incintă celor care cumpăraseră deja bilete pentru sectorul “oaspeţi”. Încălcând flagrant şi abject orice urmă a drepturilor omului, administratorii societăţii s-au folosit şi de calitatea de organizatori ai evenimentului sportiv CFR Cluj - FC Dinamo Bucureşti pentru a agresa suporteri ai echipei Dinamo Bucureşti aflaţi în alte sectoare ale stadionului şi care se manifestau paşnic. Astfel, un individ dubios, nepărând a avea legături cu stadionul, ci cu lumea interlopă (cunoscut fiind numărul mic al suporterilor echipei din Gruia), împărţea pumni în dreapta şi în stânga. Metoda securităţii de a îşi elimina adversarii cu brute este încă vie şi aplicabilă.
Se pare că lecţiile învăţate de un anumit doctor clujean, în băncile Securităţii (şi momentan implicat în fotbalul “de pe Someş”) sunt, iată, bine puse în practică.
În aceste zile agitate, naţiunea încă “se caută”, neştiind să discearnă între bine şi rău, între cine a luptat cu adevărat cu un sistem opresiv şi cine l-a gratulat şi susţinut. Tocmai de aceea, evenimentele de la Cluj se învârt şi ele în jurul axului acestui univers agitat, neîmplinit sufleteşte şi efervescent care este poporul român.
Totodată, evenimentele din decembrie 1989 când “nebunul” Călin Nemeş visa la libertate sunt extrem de apropiate celor din seara de 7 noiembrie 2010, când, pe stadionul din cartierul Gruia, o mână de alţi tineri nebuni s-a opus, încă o dată, regimului de tristă amintire şi care se încăpăţânează să nu dispară.
Pe această cale, dorim sesizarea în primul rând a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, precum şi a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, în ceea ce priveşte evenimentele petrecute pe stadionul “Dr. Constantin Rădulescu” din Cluj, la partida CFR Cluj - FC Dinamo Bucureşti, din data de 7 noiembrie 2010.
De asemenea, vrem să tragem un semnal de alarmă în faţa opiniei publice în legătură cu comportamentul totalitar şi ilegal al conducerii echipei CFR Cluj pentru a preîntâmpina foarte posibile viitoare incidente şi mai grave.
În încheiere, ne dorim ca dezbaterea pe baza dosarelor legate de Securitate să fie cât mai transparentă, sinceră, curajoasă şi apolitică pentru că dacă nu ne cunoaştem trecutul, nu ştim ce se întâmplă în prezent şi nu vom putea exista în viitor.
Suporterii prezenţi la meci
8 noiembrie 2010
Semneaza petitia ACUM:
Sesizare faţă de abuzurile de la meciul de fotbal CFR Cluj - Dinamo Bucureşti
Etichete: 2010, abuzuri, cfr cluj, dinamo, discriminare, sesizare
Scrie un comentariu
Trebuie sa fii logat pentru a posta un comentariu.